Ciencia en Acción 2011

Lleida, 9 d'octubre de 2011

Per Raül Toran, vicepresident de l'ACCC.

Aquest any era el primer cop que l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) presentava un treball propi al festival "Ciencia en Acción". Durant el 7 i 9 d'octubre el Parc Científic i Tecnològic de Lleida va acollir la 12 edició d'aquest esdeveniment que va congregar els millors experiments per tal d'apropar la ciència al públic general.

Els participants, majoritàriament d'Espanya, Portugal i Andorra amb presència d'altres països iberoamericans com Argentina i Mèxic, van ser escollits a través d'una convocatòria pública. En les diferents categories, trobàvem molts professors i els seus alumnes que, amb senzills i vistosos experiments, explicaven lleis físiques, propietats químiques o regles matemàtiques. És possible caminar sobre les aigües? Una escola d'Andorra va demostrar que un líquid es pot comportar com un sòlid si, per exemple, fas una dissolució d'aigua saturada de farina. Llavors, es comporta com un líquid si fas una pressió suau però si la pressió es forta es comporta com un sòlid. Per tant podries "còrrer" sobre aquest líquid sense afonar-te.


Altres escoles van presentar molts treballs relacionats amb l'espai, dins de la modalitat, "Adopta una estrella". El taller desenvolupat per Pau Senra va tractar sobre la comparació de les distàncies entre els planetes del sistema solar i dels volums d'aquestos. Si Júpiter té un radi 13 vegades més gran que la Terra, quantes Terres caben en Júpiter? La resposta intuïtiva seria 13, però no és així, perquè el volum no té una relació lineal amb el radi. La resposta exacta és que Júpiter podria incloure 1.400 Terres.


Com explicaries la necessitat de conservar les praderies de posidònies i els fons marins a nens de 5 i 6 anys? Doncs amb "Pinta'm un conte", de la Universitat de Barcelona, que va endur-se una menció d'honor per aquesta proposta tan innovadora.


La qualitat i l'enginy dels experiments, obres de teatre de contingut científic i els muntatges recordaven la fira anual de divulgació de la Royal Society de Londres, que té lloc al juliol.


L'ACCC va presentar l'exposició «16 científiques catalanes», finançada amb un ajut del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i que ha comptat amb el suport del MICINN i la FECYT. El jurat dels premis va considerar la mostra mereixedora del primer premi per apropar la figura de la científica en actiu amb l'objectiu d'incentivar noves carreres en el camp tecnològic i científic. Aquesta mostra itinerant, que ha estat exposada en més de 10 ocasions en diverses ciutats de Catalunya, ha comptat amb la presència i col·laboració de científiques de centres CERCA, com el CRG, l'ICCC i l'IBEC; centres del CSIC, com l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC); universitats com UB, UAB, UPC, UdG, UPF i URV; i empreses privades com ASCAMM i Mahou-San Miguel.


Mercè Piqueras, comissària de l'exposició juntament amb qui escriu aquesta crònica, declarà que "per nosaltres és un honor haver rebut aquesta distinció que acredita la qualitat de la proposta i ens anima a continuar nous projectes divulgatius des de l'ACCC".


La fira "Ciencia en Acción" va atraure molt de públic, sobretot divendres i dissabte a la tarda i va ser una experiència enrequidora pel jovent. Va concloure, després del lliurament de premis i mencions, amb una emocionant actuació de la Colla Castellera de la ciutat de Lleida.


Els participants ja estan pensant en les noves propostes a presentar a la propera edició, que tindrà lloc al CosmoCaixa d'Alcobendas.